Kada je poslana prva božićna čestitka?

Bez obzira jesmo li ili nismo kršćani proslava Božića je postala dio globalne kulture. Djed Božičnjak, božićne proslave s najvećim postotkom preljuba ili 38. ponavljanje filma “Sam u kući” postali su uobičajeni sadržaji svakog prosinca. Unatoč dominaciji društvenih mreža i online komunikacije božićne razglednice su i danas veliki posao. Samo Amerikanci i Britanci ih pošalju preko 2,5 milijarde godišnje. Radi se o industriji koja zapošljava stotine tisuća radnika i ima milijarde funti prihoda.

Namjerno spominjem britansku valutu jer je tamo proizvedena i prva komercijalna čestitka. Božićne čestitke odavna su radili klinci koji su tako vježbali majstorije crtanja i pisanja. To je 1843. godine promijenio Sir Henry Cole koji je od crtača Johna Callcotta Horsleya naručio čestitku koju bi mogao poslati prijateljima.

Iz tog pokušaja je na kraju izašlo oko tisuću primjeraka koje je odlučio prodati. Po cijeni od 1 šilinga (ili danas oko pola kune) kupci su dobili čestitku na kojoj se vidi obitelj koja nazdravlja uz poruku “Sretan Božić i Nova Godina”.

Pošiljatelj je mogao napisati svoje ime i kome šalje. Uz crtež obitelji bočno je prikazano darivanje i iskazivanje milosrđa. Ta je prva čestitka bila i kontroverzna jer je nekima smetalo što se uz Božić veže ispijanje alkohola. Primjerak te prve čestitke je prije petnaestak godina prodan za 35.800 dolara.

Korišteni video materijali: Elf, How the Grinch Stole Christmas, Office Christmas Party, Home alone, Mr. Bean.

Tekst i montaža: Miljenko Hajdarović, prof.
Tekst je temeljen na članku: http://povijest.net/najstarija-bozicna-cestitka/

Namjena videa: video se kao zanimljivost može iskoristiti u poučavanju Povijesti kod teme industrijske revolucije ili isto kao zanimljivost u poučavanju Sociologije u temi Kultura.