Kada je posljednji put radila giljotina?

Giljotina se najviše naradila u vrijeme Francuske revolucije, ali se prestala koristiti tek relativno nedavno. Uz Francuze koristili su je Nijemci, Rusi, Belgijanci, Šveđani, Vijetnamci i još poneki. Osnovna ideja giljotine je da velika i teška oštrica padne s visine na svoju žrtvu te tako u jednom potezu ugasi život. Posljednje legalno izvršenje smrtne kazne giljotinom u Europi i “zapadnom svijetu” izvedeno je 10. rujna 1977. godine. Hamida Djandoubi je 1974. godine svoju bivšu djevojku, dvadesetdvogodišnju Elisabeth Bousquet, oteo, sadistički mučio i naposljetku ubio. Sud ga je osudio na smrt i presuda je izvršena giljotinom u zatvoru u Marseilleu.

Temeljeno na: M. Hajdarović. Do kada je giljotina bila sredstvo za izvršenje smrtne kazne?. Hrvatski povijesni portal, 10.9.2017. URL: http://povijest.net/do-kada-je-giljotina-bila-sredstvo-za-izvrsenje-smrtne-kazne/

Namjena videa: video može poslužiti kao zanimljivost pri ponavljanju teme Francuska revolucija ili možda čak u temi o promjenama u svijetu u drugoj polovici 20. stoljeća.