Prva zračna bombardiranja

Kao prvo zračno bombardiranje možemo odrediti dva događaja. Vojska Habsburške monarhije je u proljeće 1849. godine napala Veneciju. Napad dvjestotinjak papirnatih balona punjenih toplim zrakom izvršen je 22. kolovoza iste godine. Svaki je nosio oko 15 kilograma eksploziva. Bombe su imale vremenski mehanizam koji se aktivirao nakon 30 minuta. Dva primjerka tih bombi mogu se vidjeti u bečkom Ratnom muzeju.

Za vrijeme Tripolitanskog rata, između Italije i Turske, talijanski pilot Giulio Gavotti leteći na zrakoplovu tipa “Taube” izvršio je prvo zrakoplovno bombardiranje. 1. studenog 1911. izbacio je četiri bombe veličine grejpa iz kokpita svog zrakoplova s visine od 180 metara. Napad je imao više psihološko značenje nego neki stvarni borbeni učinak. Isti pilot je prvi u povijesti izvršio i noćnu misiju avionom.

Temeljeno na: M. Hajdarović. Prva zračna bombardiranja. Hrvatski povijesni portal, 7.5.2007. URL: http://povijest.net/prva-zracna-bombardiranja/

Namjena videa: Video se može iskoristiti u najmanje dvije teme u poučavanju povijesti. Prva je vezana uz industrijske revolucije, a druga uz napredak tehnike odnosno naoružanja u uvodnom dijelu teme o Prvom svjetskom ratu.

Tags: