Zašto je Aleksandar Makedonski ili Veliki?

Aleksandar je rođen 356. godine pr.n.e. u kraljevskoj obitelji Argeada pa je zato u svoje ime dobio i broj III. Uz to njegova je obitelj vladala Makedonijom pa je dobio nadimak Makedonski. To nije današnja država Makedonija već dio Grčke koju su naselili Makedonci, dio plemena Helena.

Najviše ga ljudi poznaje po nadimku Veliki premda nije bio viši od prosječnog Europljana tog doba. Neki istraživači smatraju da je bio i manji od prosjeka. Dakle nije dobio taj nadimak radi njegove visine između 165-171 centimentra već radi velikih osvajanja koja je poduzeo na sjeveru Afrike i u Aziji. Grci su ga zvali Aléxandros ho Mégas.

Imao je odlično obrazovanje i među učiteljima mu je bio i tada iznimno cijenjeni filozof Aristotel. Stupio je na vlast sa samo 20 godina i gotovo cijeli odrasli život je proveo na vojnom pohodu. Do smrti u svojoj 33. godini postao je kralj Makedonije, faraon Egipta, kralj Perzije i gospodar Azije.

Njegova se vlast prostirala od Jadranskog mora do rijeke Ind. Izmjerimo li tu udaljenost uz pomoć satelita dobijemo informaciju o gotovo 4.800 kilometara. Neki povjesničari kažu da je njegova vojska u deset godina vojnog pohoda prohodala oko 35.000 kilometara. Nije ni čudno što su se umorili.

Nikada nije izgubio u bitkama i njegov je omjer pobjeda i poraza 20 naprema 0. Dobar omjer, zar ne?

Uz dvadesetak gradova koje je osnovao i nose njegovo ime, njegovi najveći doprinosi su širenje grčke kulture na prostorima koje je osvojio te poticanje trgovine između istoka i zapada.

Music: Seikilos Epitaph with the Lyre of Apollo by Lina Palera (Lyre 2.0 Project player) is licensed under a Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 International License.

Namjena videa: Video se može iskoristiti u temi o starim Grcima u osnovnoj i srednjoj školi.