Film Metropolis

Fritz Lang, tada već proslavljeni njemački filmski redatelj, je tijekom 1925. i 1926. godine snimao film “Metropolis”. Urbana distopija o podijeljenom društvu bogatih koji žive na površini i dehumaniziranih radnika koji žive pod zemljom premijerno je prikazana 10. siječnja 1927. godine.

Bio je to najskuplji nijemi film tog vremena. Tadašnja cijena 310 dana snimanja bila je oko 5.100.000 Reichsmaraka što je danas oko milijarde kuna. Sudjelovalo je 37.000 statista od kojih 25.000 muškaraca, 11.000 žena, 1.100 ćelavih muškaraca, 750 djece, 100 tamnoputih i 25 azijata.

Lang je film snimao s nekoliko kamera iz nekoliko kuteva kako bi uvijek imao barem jedan dobar snimak. To je srećom pomoglo pri obnovi filma koji je tijekom godina bio izgubljen u svom izvornom obliku.

Naime, nakon prve loše reakcije publike i kritike film je s oko 150 minuta skraćen za tridesetak. Ti su dijelovi izgubljeni sve dok jedan negativ nije otkriven u Buenos Airesu 2008. godine.

Verzija za američko tržište je dodatno izrezana u dijelovima koji su podsjećali na komunizam, dio priče s likom naziva Hel jer hell na engleskom znači pakao i radnja je posložena tako da izgleda više frankensteinski.

Film u dvadesetim nije naišao na odobravanje publike i kritike, a po dolasku nacista je zabranjen. Danas ga kritičari slave kao jednog od najznačajnijih u žanru dugometražnih filmova znanstvene fantastike. Vizualni efekti i dojam koji je film ostavio inspirirao je mnoge filmaše desetljećima kasnije.

Restaurirana verzija je ponovo prikazana u kinima 2010. godine. Različite verzije uključujući obojane i one s dodanim glasovima su dostupne na internetu. Film je uvršten i u arhivu Ujedinjenih naroda u projekt “Sjećanje svijeta”.

Dostupno na Amazonu: