Ilse Koch – vještica iz Buchenwalda

Ilse Koch (rođena Margarete Ilse Köhler) osuđena je njemačka ratna zločinka, poznata po perverznosti i okrutnosti što joj je priskrbilo nadimak “vještica iz Buchenwalda”.

Ilse se 1936. godine, u svojoj 30. godini života, udala za tada perspektivnog SS-ovca Karla-Otta Kocha. Tada je radio na mjestu zapovjednika logora Sachsenhausen, a od ljeta te godine je preuzeo novi logor Buchenwald. Poseban hobi kojim se počela baviti je pronalazak logoraša sa zanimljivim tetovažama. Od tetovirane kože je radila sjenila za svjetiljke, rukavice, kožne navlake za knjige ili umanjene ljudske glave. Prema mnogobrojnim navodima uživala je u bičevanju logoraša i organizirala je orgije s kolegama iz SS-a. Ostala je u Buchenwaldu do 24. kolovoza 1943. kada je bračni par Koch uhićen pod optužbom za utajom novca od SS-a (više od 700.000 RM). Ilse je oslobođena 1944. zbog nedostatka dokaza, a Karl-Otto je streljan 5. travnja 1945. u Münchenu.

Nakon završetka rata američke su je vlasti uhitile 30. lipnja 1945. godine i na suđenju u Dachau je osuđena na doživotni zatvor radi “kršenja zakona i običaja rata”. Nakon samo dvije odslužene godine američke vojne vlasti su je pomilovale jer nije bilo uvjerljivih dokaza da je odabirala logoraše za usmrćivanje kako bi se domogla njihove tetovirane kože. To je bilo u skladu s tadašnjom američkom politikom ublažavanja kazne nacistima u nadi da će što prije izgraditi novu Njemačku na početku Hladnog rata.

Ilse Koch

Nakon puštanja 1949. godine uhitile su je zapadnonjemačke vlasti i izvele pred sud. Svjedočilo je 250 svjedoka (od čega 50 svjedoka obrane). 15. siječnja 1951. godine osuđena je na doživotni zatvor i gubitak svih građanskih prava. Nekoliko puta se neuspješno žalila na presudu. 1967. je počinila samoubojstvo.

Korišteno: